Sony Ericsson P990i

Sa kvalitetom prijema signala kod Sony Ericsson P990i nije bilo nikakvih problema, uređaj je radio bez problema u različitim uslovima. Zvuk melodija je glasan pa će te teško propustiti pozive. Kako za melodije možete postaviti i MP3 fajlove, nema mnogo smisla koristiti i 40-glasovne polifone melodije. Vibracija je prosečne jačine, možda malo jača. Ni po ovome se aparat ne razlikuje od starijeg modela.

Novi proizvod može će verovatno izgledati neobično korisnicima koji su već koristili neki model iz P-serije. JogDial točkiću je smanjena funkcionalnost, sada je tu QWERTY tastatura koju nećete uvek koristiti, ali su tu zato i veća unapređenja:

Podrška za WiFi;
Kamera rezolucije 2 Megapiksela sa maksimalnim kvalitetom fotografija i video snimaka;
UIQ 3.0 sa povećanim opcijama;
Mogućnost unosa teksta na sve trenutno poznate načine;
Podrška za UMTS, video razgovore.

U trenutku kada se Sony Ericsson P990i bude pojavio na tržištu neće biti nijednog sličnog uređaja nekog od ostalih proizvođača (biće uređaja koji podsećaju na model P990i ali bez ekrana osetljivog na dodir). Sony Ericsson smatra da su ciljna grupa za ovaj aparat poslovni korisnici a ne samo ljudi zaluđeni za tehnologiju. Želja da se u jednom uređaju spoji maksimalni broj funkcija i da se održi cena na nivou dovela je do zanimljivog uređaja. Nedostatak bi možda bio to što aparat ne podržava Voice over IP, što podržavaju odreženi Nokia modeli iz E-serije.

Što se mene lično tiče, ja sam "propustio" model P910 s obzirom da je Sony Ericsson P900 ispunio većinu mojih zahteva. Pojava K750 modela me je naterala da pređem na taj model pošto je najzad bilo moguće pregledati sajtove sa Opera Mini pretraživačem. Rad sa email porukama je isto organizovan na oba aparata. Ostale funkcije nisu toliko bitne ako se nalazite u pokretu (koliko često pregledati PDF fajlove ili nešto slično dok se krećete ili vozite kola?), tako da smatram da su dodatne aplikacije za model P900 skoro neupotrebljive. Ipak, Sony Ericsson P990i ima velike šanse da postane moj glavni aparat za komunikaciju iz sledećih razloga:
Skoro sasvim normalan program za rad sa email porukama, podrška za MS Office dokumente
Podrška za WiFi - za mene to znači da mogu pregledam sve email poruke (30-40 MB), pregledam validne i obrišem nepotrebne u toku ručka
VPN - neophodna funkcija za poslovne mreže;
normalna kamera koja se može porediti sa kamerama modela K750i/W800i
pregled slika na velikom ekranu (K750 ima mali ekran, kao i P900 u poređenju sa ekranom modela P990)
Prenos zvuka putem Bluetooth signala (smartphone mogu ostaviti u torbi, nije potrebno da ga nosim u rukama).

Ovo je moja kratka lista prednosti koje donosi ovaj model. Mana bi bile pogoršana ergonomija na koju ćete morati da se naviknete.

Sony Ericsson P1

Jačina 40-glasnih melodija zvona je dovoljno jaka – sa njom nismo imali nikavih problema, a zvuk koji isporučuje je dovoljno glasan da se može čuti u svakom okruženju. Vibracija je prosečne jačine, ali zahvaljujući maloj debljini kućišta nećete imati problema da osetite vibriranje uređaja. Stekao sam utisak da je jačina zvuka kojom čujete sagovornika nešto slabija nego kod modela Sony Ericsson M600i, što u glasnim okruženjima može predstavljati problem. Isto važi i za handsfree režim, tako da P1i nije baš najbolji kada je u pitanju jačina zvuka slušalice (pretpostavljam da ovo ima veze sa novim položajem i dizajnom zvučnika).

Što se tiče pozitivnih strana modela Sony Ericsson P1i, navešćemo ekran osetljiv na dodir, vrlo dobru kameru kao i sve opcije povezivanja koje vam mogu pasti na pamet - od Infrared-a do Wi-Fi-ja. Dimenzije telefona su takođe pristojne, što P1i čini modelom za one koji ne mogu da prihvate žrtvovanje funkcionalnosti zbog bolje ergonomije. Model izgleda veoma interesantno i jedino razočarenje je što je proizvođač odlučio da će telefon biti dostupan tek od septembra kada sav softver namenjen ovom telefonu bude završen a ne ranije (na primer DivX plejer). Za razliku od prvih modela koji su radili na UIQ 3.0 u pitanju je ispoliranija ponuda, koja nudi više kada je u pitanju stabilnost sistema najviše zahvaljujući povećanoj količini memorije. U pitanju je privlačan proizvod sa svom svojom harizmom (kao i Motorola Z8, nije sve u funkcionalnosti, već ima nešto i u brilijantnom dizajnu).

Prodaja modela Sony Ericsson P1i će početi u septembru. Njegova visoka cena će biti adekvatna činjenici da je u pitanju glavni proizvod kada su u pitanju Smart telefoni kompanije Sony Ericsson, i naročito u svetlu činjenice da će njegov naslednik stići početkom 2008-me. Ne očekujte da će cena modela Sony Ericsson P1i padati naročito brzo i mnogo, jer Sony Ericsson ovaj model nije namenio širokim masama.