Četvrtak, Novembar 13, 2008

Nokia 6120 Classic

Nokia 6120 je ulazak kompanije na jedno novo polje. Pre ovog modela svi Nokia brendirani smart telefoni su bili podeljeni u dve serije. N seriju – smart telefone namenjene multimedijalnim sadržajima, koje je proizvođač nazivao multimedijalnim računarima i pozicionirao na odgovarajući način. Drugi opseg je predstavljala E serija – poslovna rešenja namenjena korisnicima u kompanijama. Ove modele je karakterisao različit dizajn i potpuno drugačije reklamne kampanje. A nije slučajno što je Nokia 6120 u svom nazivu dobila sufiks „classic“ jer je pozicionirana kao model bez suvišnih ukrasa. U suštini ovaj model bi mogao korisnike da podseti na model 6233 zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama, normalnim izgledom i bogatim setom karakteristika.

U Nokia-i su očigledno shvatili činjenicu da većina korisnika kada bira smart telefon, nije svesna šta je u stvari u pitanju. Ali, dok je kompanija pre na sve načine želela korisnicima da naglasi šta kupuju, kod Nokia-e 6120 akcenat nije na ovom detalju. Ovaj telefon je rešenje namenjeno masovnom tržištu i što je još važnije jedan deo korisnika će se odlučiti za njega zbog njegovih karakteristika, dok će drugi da ga odaberu zbog dizajna, malih dimenzija i estetskog izgleda.

Kvalitet prijema ni u jednom trenutku nije bio problematičan sa modelom Nokia 6120 Classic – razgovor je zvučao jasno i glasno kod oba sagovornika, čak i glasniji nego što smo očekivali. Vibracija je prosečne jačine, i ukoliko se telefon nalazi u blizini tela osetićete je. Jačina zvuka koju reprodukuje zvučnik je iznad proseka i kao što smo već rekli zvuk je kristalno jasan. Čak ni pri najvišem podešavanju jačine zvuka nema pojave pucketanja. Ovo naročito može da bude korisno kada se nalazite na otvorenom u bučnom okruženju.

Cena modela Nokia 6120 Classic je već opala za određeni procenat, a za očekivati je da padne još više u periodu do nove godine.

Nokia 6120 Classic ima direktnog rivala kada je u pitanju cena i funkcionalnost i to je model Nokia E50. Međutim, Nokia E50 se već nalazi neko vreme u prodaji, tako da je pitanje koliko su ova dva modela zaista konkurentna. Govoreći o prednostima modela E50 navešćemo metalno kućište kao i džojstik za svrhu navigacije. Ali sa druge strane Nokia 6120 koristi novu i poboljšanu platformu, poboljšani softver i za nijansu bolju kameru. Što se tiče razlike u ceni između ova dva modela E50 je nešto jeftiniji, ali treba imati da će ova cena modela E50 ostati dok traju zalihe, dok se tek treba očekivati pojeftinjenje modela 6120.

Ukoliko o modelu Nokia 6120 razmišljate samo kao o uređaju koji karakteriše funkcionalnost smart telefona, definitivno ćete naći veliki broj modela koji mogu da mu budu konkurentni, ali ukoliko malo bolje porazmislite i uporedite neke funkcije, shvatićete da je 6120 iznad konkurencije (izuzev za gore pomenuti E50). Tehnički, u pitanju je jedan od najdostupnijih smart telefona, koji radi na Feature Pack 1 i pokreće se jednom od najefikasnijih platformi. U ovom smislu čini se da će Nokia 6120 imati pristojan vek trajanja, ali ovo nije jedini razlog. Niokia 6120 je telefon koji bi zaista mogao da postane ponuda koja će dugo trajati, ne u smislu stabilnosti prodaje, već u smislu konstantne zahtevanosti u dugom vremenskom periodu. Njegova potencijalna grupa korisnika je veoma široka – ovaj smart telefon bi lako mogao da bude izbor studenata, ili korisnika koji žele da za razumnu cenu dobiju model bogat karakteristikama. Ali ono što je još važnije, jeste da će ova grupa korisnika činiti ne naročito značajan deo u odnosu na druge korisnike koji će primetiti i zavoleti 6120 iz nekog drugog razloga.

hello [Odgovori]

Dobar telefon,imaju ga moji drugari i dosta ga hvale

Comment by Dusan (11/17/2008 15:47)

[Odgovori]

Super je fon,mada je sada vec malo star.....

Comment by nemanja87 (11/17/2008 16:06)

[Odgovori]

Za te pare telefon je extra,a i bas je praktican.

Comment by ndenic (11/17/2008 16:19)

[Odgovori]

telefon je extra, ja sam se prvo za njega zalepio,ali sam se predomislio i uzeo 6500 slide.... :-)

Comment by tishma87 (11/17/2008 16:20)

[Odgovori]

Dobar je telefon... Imala sam prilike da ga koristim jedno vreme. Jednostavan je, praktican i fino izgleda...

Comment by marinamet (11/20/2008 20:43)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me