Četvrtak, Novembar 13, 2008

Nokia 5700

Sa kvalitetom prijema koji isporučuje model Nokia 5700 nismo imali nikakvih problema – sagovornici sa obe strane neće imati problema da čuju šta je onaj sagovornik sa druge strane rekao. Jačina 64-glasnih polifonih melodija je prilično visoka, ali ukoliko odlučite da odaberete neku od mp3 numera za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačnine, tako da se može desiti da propustite poziv ukoliko vam je uključena samo vibracija.

Model je vrlo neobičan po pitanju svog muzičkog odeljka – uređaj je opremljen posvećenim procesorom, ali kvalitet je već na najboljem mogućem nivou za ovaj model i ne možete ga unaprediti drugim slušalicama. Nedostatak basa se može popraviti podešavanjem ekvilajzera ali to nije pravo rešenje. Ne bih mogao reći da je zvučni doživljaj koji isporučuje Nokia 5700 bolji od drugih Nokia brendiranih uređaja, na primer otprilike je u ravni sa zvučnim doživljajem koji omogućava Nokia 3250 u većini slučajeva (ne sa podrazumevanim slušalicama, naravno). Samsung brednirani telefoni se mogu pohvaliti boljim zvukom; Walkman serija kompanije Sony Ericsson se može porediti sa Nokia-om 5700, ali ona ima prostora za poboljšanje upotrebom drugih slušalica. Sve u svemu, Nokia 5700 stvara solidan, osnovni zvuk, ali zvuk koji je daleko od savršenog. Želeo bih da naglasim, naročito za mlađe korisnike koji ne poseduju vrhunski plejer ili koji nisu imali ranija iskustva sa korišćenjem istih, da će biti vrlo zadovoljni kvalitetom zvuka koji obezbeđuje Nokia 5700.

Ukoliko telefon koristite za slušanje muzike ili gledanje video klipova u režimu slušalice bićete sasvim zadovoljni, ali ukoliko se odlučite da koristite ugrađene zvučnike situacija će biti nešto lošija.

Dizajn XpressMusic opsega je jasno namenjen mladima i pojedini modeli očigledno imaju školarce kao ciljanu grupu korisnika na primer, Nokia 5200. Glavna ciljna grupa kada je u pitanju model Nokia 5700 su mladi uzrasta od 13 do 22 godine, dok će stariji činiti mniornu grupu među kupcima. Ovo je interesantno, kada se uporedi sa modelom Nokia 3250 čija donja granica ciljne grupe je približna dok je gornja 26 godina.

Ovakva jasna podela prema godinama je uglavnom zbog niza ugrađenih aplikacija u ovaj model, besplatnih igara i aplikacija za preuzimanje. Ukoliko takođe računamo Nokia zine ovde, ovaj telefon će vrlo lako osvojiti prvo mesto po pitanju broja besplatnih igara koje možete preuzeti. U pitanju je čak 15 igara i da budem iskren sve su vrlo pristojne. Posebni sadržaji kao što su video klipovi i numere zavisne od regiona u kojem se telefon prodaje i takođe su vrlo dobri.

Suditi o tehnološkim prednostima telefona je vrlo nezahvalno, ali treba imati na umu činjenicu da se isporučuje sa visokokvalitetnim slušalicama sa daljinskim upravljanjem (koji se isporučuju u paketu sa telefonom) kao i veliki broj sadržaja. Nokia 5700 nema direktne konkurente, sa obzirom da je u pitanju smart telefon staromodne forme i pored toga pozicioniran kao muzičko rešenje. Tehnički rivali bi mu mogli biti candy-bar telefoni Walkman linije ali i ovo je vrlo čudno rivalstvo. Sony Ericsson-ovim rešenjima, na primer modelu W610i nedostaju funkcionalnosti smart telefona, iako poseduje nešto bolju kameru i poredljiv zvuk ali ne i daljinski upravljač. Kada se sve ovo uzme u obzir u pitanju su dosta različiti telefoni da bi mogli da budu konkurencija. Sony Ericsson W950i bi se mogao kvalifikovati za konkurenta iako je po pitanju cene dosta skuplji od Nokia-e 5700 – što nije ni čudno jer nadigrava Nokia-in model i po pitanju muzike ali i drugih funkcionalnosti, iako se isporučuje bez kamere.

Jednostavno nismo uspeli da pronađemo direktnog rivala modelu Nokia 5700, smart telefonu namenjenom mladima. Ipak, ovaj model se neće moći pohvaliti nekim velikim uspehom kada je u pitanju prodaja, već će na listama uspešnosti završiti kao relativno popularan model među korisnicima kojima je namenjen. Isto tako treba reći da je za ciljnu grupu kojoj je namenjen 5700 preskup. Kada razmislite od nakićenim izveštajima u štampi o milionima prodatih modela telefona Nokia 3250 želeo bih da naglasim jedan detalj. Ovakva vrsta izveštaja bi se mogla lako primeniti i na model 5700, jer prodati milion primeraka jednog telefona za kompaniju koja je po rezultatima prodaje najbolja na tržištu i prodaje 400 puta više telefona godinšnje cifra od milion prodatih primeraka određenog modela nije velika stvar.

Uređaj je relativno nestabilan zbog jedinstvene organizacije memorije. Naime, sa obzirom da je plejer stalno aktivan, ukoliko otvorite nekoliko stranica u pretraživači može se dogoditi da se telefon reboot-uje bez ikakve intervencije sa vaše strane – ovo nam se prilikom testiranja uređaja dešavalo dosta često.

Ukoliko na Nokia-u 5700 gledate kao na pokušaj dizajniranja istinskog muzičkog rešenja, ne možemo reći da je pokušaj bio baš uspešan. Ali ukoliko zaboravite na ove muzički orjentisane primedbe i posmatrate Nokia-u 5700 čisto kao muzički telefon, on ima drugačiji sjaj. Model će biti vrlo privlačan mladima, naročito školarcima i studentima. Zbog svog dizajna model Nokia 5700 neće odgovarati ljudima iznad ovog starosnog doba. Nakon mesec dana svog vremena, u kojem sam koristio ovaj telefon kao primarni, shvatio sam da njegov dizajn ne odgovara mom mentalitetu čak uprkos mom neobaveznom imidžu – havajskim košuljama, izlizanom džinsu. Upravo tako, ovaj model ima dušu koja je namenjena mladima i nema ništa loše u tome. Ovaj telefon kao poklon za studente, je ukoliko ne savršen, onda definitivno ne daleko od takvog.

[Odgovori]

ovo jeste telefon za mladju populaciju

Comment by oliva (11/17/2008 16:02)

Kupujem nokiu 5700 [Odgovori]

JAvite na 061 829 110 .Kupujem Nokiu 5700

Comment by Enida (12/27/2008 18:02)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me