Nokia 6290

Kvalitet prijema koji isporučuje ovaj telefon ne donosi nikakve probleme – i pozivaoc i slušalac će dobro čuti svog sagovornika. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prilično jaka, a ukoliko odaberete neku od mp3 melodija za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačine, mada se može desiti da je u nekim slučajevima jednostavno ne osetite.

Početak prodaje modela Nokia 6290 je predviđen za februar – dok će u nekim zemljama Nokia 6290 da se pojavi sredinom februara u drugim će to biti početkom marta. Zbog svoje cene ovaj model neće dugo ostati na mestu najprivlačnijeg uređaja – u suštini on će biti jedno od najprivlačnijih rešenja bar neko vreme ali samo za telefone koje karakteriše Feature Pack 1, i to dok na tržište ne stignu candy bar telefoni istih ili sličnih specifikacija. Nokia 6290 bez sumnje poseduje neke adute kao što su stabilne performanse, posedovanje Feature Pack-a 1, dobar kvalitet oba ekrana, Cover UI interfejs za spoljni ekran, prosečan muzički deo uređaja, koji je u klasi sa drugim S60 baziranim rešenjima. Međutim, njegovo prodajno pakovanje je prilično siromašno, iako se u njemu nalaze miniUSB kabl kao i memorijska kartica. Na ovaj način, stavivši u prodajno pakovanje sićušne i beznačajne detalje, proizvođač kao da je pokušao da stavi do znanja da je 6290 model namenjen nezahtevnim kupcima u svojoj klasi.

Po pojavljivanju Nokia 6290 će biti jedan od kompanijinih najobuhvatnijih modela koji će kupovati ljudi koji traže smart telefon da ga koriste kao glavni uređaj za surfovanje web-om, slušanje muzike i uživanje u vrhunskom ekranu. Telefon nema sa druge strane nešto posebno još za izdvojiti (na primer kamera koja postoji kod modela 6290 je samo prosečna). Ali sve u svemu Nokia 6290 ima sve predispozicije da postane privlačna ponuda i što je još važnije nmnogo stabilnija nego neki drugi telefoni koji rade na poslednjim i najboljim platformama. Iako nema direktnog konkurenta na tržištu, Nokia 6290 će se suočiti sa modnim rešenjima drugih proizvođača iako se njihova tržišta samo delimično preklapaju. Uprkos tome što je 6290 masivniji on ipak poseduje magičnu reč Nokia ugraviranu na kućištu. Nedostatak A2DP profila neće kod ciljane grupe korisnika napraviti neki veći problem.

Nokia 5700

Sa kvalitetom prijema koji isporučuje model Nokia 5700 nismo imali nikakvih problema – sagovornici sa obe strane neće imati problema da čuju šta je onaj sagovornik sa druge strane rekao. Jačina 64-glasnih polifonih melodija je prilično visoka, ali ukoliko odlučite da odaberete neku od mp3 numera za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačnine, tako da se može desiti da propustite poziv ukoliko vam je uključena samo vibracija.

Model je vrlo neobičan po pitanju svog muzičkog odeljka – uređaj je opremljen posvećenim procesorom, ali kvalitet je već na najboljem mogućem nivou za ovaj model i ne možete ga unaprediti drugim slušalicama. Nedostatak basa se može popraviti podešavanjem ekvilajzera ali to nije pravo rešenje. Ne bih mogao reći da je zvučni doživljaj koji isporučuje Nokia 5700 bolji od drugih Nokia brendiranih uređaja, na primer otprilike je u ravni sa zvučnim doživljajem koji omogućava Nokia 3250 u većini slučajeva (ne sa podrazumevanim slušalicama, naravno). Samsung brednirani telefoni se mogu pohvaliti boljim zvukom; Walkman serija kompanije Sony Ericsson se može porediti sa Nokia-om 5700, ali ona ima prostora za poboljšanje upotrebom drugih slušalica. Sve u svemu, Nokia 5700 stvara solidan, osnovni zvuk, ali zvuk koji je daleko od savršenog. Želeo bih da naglasim, naročito za mlađe korisnike koji ne poseduju vrhunski plejer ili koji nisu imali ranija iskustva sa korišćenjem istih, da će biti vrlo zadovoljni kvalitetom zvuka koji obezbeđuje Nokia 5700.

Ukoliko telefon koristite za slušanje muzike ili gledanje video klipova u režimu slušalice bićete sasvim zadovoljni, ali ukoliko se odlučite da koristite ugrađene zvučnike situacija će biti nešto lošija.

Dizajn XpressMusic opsega je jasno namenjen mladima i pojedini modeli očigledno imaju školarce kao ciljanu grupu korisnika na primer, Nokia 5200. Glavna ciljna grupa kada je u pitanju model Nokia 5700 su mladi uzrasta od 13 do 22 godine, dok će stariji činiti mniornu grupu među kupcima. Ovo je interesantno, kada se uporedi sa modelom Nokia 3250 čija donja granica ciljne grupe je približna dok je gornja 26 godina.

Ovakva jasna podela prema godinama je uglavnom zbog niza ugrađenih aplikacija u ovaj model, besplatnih igara i aplikacija za preuzimanje. Ukoliko takođe računamo Nokia zine ovde, ovaj telefon će vrlo lako osvojiti prvo mesto po pitanju broja besplatnih igara koje možete preuzeti. U pitanju je čak 15 igara i da budem iskren sve su vrlo pristojne. Posebni sadržaji kao što su video klipovi i numere zavisne od regiona u kojem se telefon prodaje i takođe su vrlo dobri.

Suditi o tehnološkim prednostima telefona je vrlo nezahvalno, ali treba imati na umu činjenicu da se isporučuje sa visokokvalitetnim slušalicama sa daljinskim upravljanjem (koji se isporučuju u paketu sa telefonom) kao i veliki broj sadržaja. Nokia 5700 nema direktne konkurente, sa obzirom da je u pitanju smart telefon staromodne forme i pored toga pozicioniran kao muzičko rešenje. Tehnički rivali bi mu mogli biti candy-bar telefoni Walkman linije ali i ovo je vrlo čudno rivalstvo. Sony Ericsson-ovim rešenjima, na primer modelu W610i nedostaju funkcionalnosti smart telefona, iako poseduje nešto bolju kameru i poredljiv zvuk ali ne i daljinski upravljač. Kada se sve ovo uzme u obzir u pitanju su dosta različiti telefoni da bi mogli da budu konkurencija. Sony Ericsson W950i bi se mogao kvalifikovati za konkurenta iako je po pitanju cene dosta skuplji od Nokia-e 5700 – što nije ni čudno jer nadigrava Nokia-in model i po pitanju muzike ali i drugih funkcionalnosti, iako se isporučuje bez kamere.

Jednostavno nismo uspeli da pronađemo direktnog rivala modelu Nokia 5700, smart telefonu namenjenom mladima. Ipak, ovaj model se neće moći pohvaliti nekim velikim uspehom kada je u pitanju prodaja, već će na listama uspešnosti završiti kao relativno popularan model među korisnicima kojima je namenjen. Isto tako treba reći da je za ciljnu grupu kojoj je namenjen 5700 preskup. Kada razmislite od nakićenim izveštajima u štampi o milionima prodatih modela telefona Nokia 3250 želeo bih da naglasim jedan detalj. Ovakva vrsta izveštaja bi se mogla lako primeniti i na model 5700, jer prodati milion primeraka jednog telefona za kompaniju koja je po rezultatima prodaje najbolja na tržištu i prodaje 400 puta više telefona godinšnje cifra od milion prodatih primeraka određenog modela nije velika stvar.

Uređaj je relativno nestabilan zbog jedinstvene organizacije memorije. Naime, sa obzirom da je plejer stalno aktivan, ukoliko otvorite nekoliko stranica u pretraživači može se dogoditi da se telefon reboot-uje bez ikakve intervencije sa vaše strane – ovo nam se prilikom testiranja uređaja dešavalo dosta često.

Ukoliko na Nokia-u 5700 gledate kao na pokušaj dizajniranja istinskog muzičkog rešenja, ne možemo reći da je pokušaj bio baš uspešan. Ali ukoliko zaboravite na ove muzički orjentisane primedbe i posmatrate Nokia-u 5700 čisto kao muzički telefon, on ima drugačiji sjaj. Model će biti vrlo privlačan mladima, naročito školarcima i studentima. Zbog svog dizajna model Nokia 5700 neće odgovarati ljudima iznad ovog starosnog doba. Nakon mesec dana svog vremena, u kojem sam koristio ovaj telefon kao primarni, shvatio sam da njegov dizajn ne odgovara mom mentalitetu čak uprkos mom neobaveznom imidžu – havajskim košuljama, izlizanom džinsu. Upravo tako, ovaj model ima dušu koja je namenjena mladima i nema ništa loše u tome. Ovaj telefon kao poklon za studente, je ukoliko ne savršen, onda definitivno ne daleko od takvog.

Nokia 5320 XpressMusic

Kvalitet poziva nikada nije bio problem kada je reč o modelu 5320 XpressMusic, on je ispunio sva naša očekivanja jednog Nokia brendiranog telefona. Melodije zvona su prilično glasne; pored toga, vibracije je srednje jačine.

Nokia 5320 XpressMusic će se prodavati po ceni koja je odgovarajuća za muzički telefon, koji je uz to sasvim slučajno i smart telefon koji je baziran na FP2 i poseduje neke od NGage funkcionalnosti. Mlađi korisnici će sasvim sigurno biti zadovoljni ovom ponudom. Sa druge strane, obzirom da je ispred konkurencije, dopadljiv dizajn i čvrsti materijali plus prethodno instalirane igre će načiniti model 5320 privlačnim u okviru njegove ciljne grupe. Ipak veoma je važno shvatiti da u pitanju nije mainstream ponuda već telefon namenjen uskom krugu ljudi. Sve u svemu sa modelom 5320XpressMusic, Nokia je odigrala veoma dobro i ovaj model zajedno sa Nokia 5220 XpressMusic je veoma dobro pokrio srednje tržište telefona čija je glavna karakteristika reprodukcija muzičkih sadržaja. Drugi proizvođači će morati da urade nešto zaista izuzetno da bi svoja rešenja mogli da ubace između ovog dua. Jedan od rivala modelu Nokia 5320 mogao bi da bude model Nokia N78, ali to neće biti direktna konkurencija obzirom da je N78 dosta skuplji a takođe i manje muzički centrirana ponuda.

Nokia 6110 Navigator (symbian)

Kvalitet prijema koji isporučuje ovaj telefon ne donosi nikakve probleme – i pozivaoc i slušalac će dobro čuti svog sagovornika. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prilično jaka, a ukoliko odaberete neku od mp3 melodija za melodiju zvona, kvalitet ugrađenih polifonih melodija postaje minoran. Vibracija je prosečne jačine, mada se može desiti da je u nekim slučajevima jednostavno ne osetite. Nokia 6110 će se na tržištu pojaviti sredinom juna po ceni koja će biti dosta visoka za većinu potencijalnih kupaca. Čini se da je Nokia 6110 malo precenjena naročito ukoliko se ima u vidu da pokrivenost mapa nije baš svugde savršena. Ali sa druge strane ako se ima u vidu da Nokia 6110 poseduje ugrađeni GPS prijemnik i A-GPS podršku, Navigator je sasvim sigurno privlačan model. Istovremeno oni koji zaista imaju potrebu za Nokia breendiranim smart telefonom koji poseduje mogućnost navigacije, mogu da se odluče za model Nokia E65 sa eksternim Bluetooth GPS prijemnikom i instaliranim Smart2Go. Glavni adut Nokia-e 6110 u odnosu na ovakvo rešenje je već integrisan softver i hardverski taster na samom kućištu telefona. Kako je prvi uređaj ove vrste sa omogućenom navigacijom, Nokia 6110 Navigator je zaista uspešno rešenje i u nekim zemljama će postojati velika potražnja za ovim modelom. Ukoliko se pokušavaju povući paralele između modela Nokia 6110 i već postojećih modela, 6110 je očigledno pobednik, odnosno bolji je u poređenju sa rešenjima baziranim na Windows Mobile. Generalno gledano ovaj model će najveću prođu imati kod mladih. Zvati ga masovnim proizvodom nema smisla jer zaista ne zaslužuje takav naziv, a njegov prodaja će biti u liniji sa sličnim HTC brendiranim rešenjima.

 

NOKIA 9300

Kvalitet prijema signala je prosecan i isti je kao kod svih Nokia telefona. Jacina zvuka poneki put nije dovoljna i zbog dimenzija uredaja bolje je nositi ga u torbi nego u džepu. Mnogi korisnici smatraju da je Nokia 9300 oslabljena verzija modela Nokia 9500. Što se mene tice, Nokia 9300 je po ergonomiji i mogucnostima bolja od modela Nokia 9500. Prednosti su dimenzije, manja cena i u osnovi iste karakteristike. Dimenzije modela Nokia 9300 su sasvim odgovarajuce što se tice komfora, da su malo vece aparat bi se mogao posmatrati kao prenosni uredaj a ne kao mobilni aparat, što se desilo sa modelom Nokia 9500.

Na tržištu ne postoje konkurentski modeli koji su opremljeni QWERTY tastaturom (slicni uredaji kao što je Treo imaju male tastere i vertikalnu orijentaciju ekrana). Dakle, Nokia 9300 model možemo preporuciti onima koji moraju da rade sa tekstom, elektronskim tablicama ali im nije potreban notebook racunar. Ovaj aparat ce sigurno odgovarati onima koji prave kratka putovanja cesto, pošto sa njim možete proveravati e-mail i odgovarati na pisma dok putujete. Ipak, nije veliki broj potencijalnih kupaca. Tokom više godina ovakvi uredaji imaju stabilnu prodaju ali publika ne raste. Nokia 9300 i 9500 modeli nisu vredni kupovine kada se razmotre cena i prestižni faktor, pošto cete se umoriti od nošenja uredaja pa cete poželeti da kupite nešto drugo. Nokia 9300 model ne treba kupiti ako nemate potrebu za velikom kolicinom unosa teksta pošto je glavna snaga ovog uredaja i to ga odvaja od drugih. Ako to nije slucaj, onda je možda bolje da razmotrite model Nokia 6630. Kompanija namerava da napravi liniju komunikator proizvoda tako da cemo najzad videti ekrane osetljive na dodir u buducim uredajima (Nokia 9300 je mogao da ima takav ekran, ali je došlo do previše problema). Nokia 9300/9500 modeli ce ostati glavne ponude kada se radi o komunikatorima.

Čestitamo!

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.

«Prethodni   1 2